Loading...

Nacionalni park Nera-kanjon reke Beu-vodopad Beušnica-vodopad Vajoaga-kanjon Nere

14.04.2019

Slika

O ovim predivnim predelima u Rumuniji na samo tridesetak km od granice,a 140km od Beograda ne vredi trošiti reči,već se to mora doživeti uživo.Ni slike ne mogu dočarati fantastične predele i boje ,zaista veličanstveni prizori..ali da krenemo redom..

Polazak je sa ugla Sarajevske i Drinske u 6h, dodjite desetak min ranije da bi krenuli na vreme, zbog očekivanih zadržavanja na granici.

Putujemo preko Pančeva,Kovina i Bele Crkve do graničnog prelaza Kaludjerovo.Očekivano vreme zadržavanja na granici je min 1 sat.Posle prelaska granice idemo oko tridesetak km do sela Potok odakle i kreće nasa pešačka tura.Idemo u početku kolskim putem pa prelazimo na staze preko livada i brdašca. Tu već počinju prizori koji vam oduzimaju dah.Polako stižemo do šume, ulazimo i stazom kroz šumu se lagano spuštamo do kanjona reke Beu.Idemo uzvodno sve vreme širokim putem do izvora reke i predivnog malenog jezerceta fantastične boje koju je nemoguće definisati..preliva se od tirkizne, zelene, plave... ma čudo jedno.. moja malenkost je operisana od boja i nemojte mi zameriti ako ovo nije dobar opis..tu su i kaskade Beušnice koja se uliva u Beu. Izvor je sa neverovatnom pitkom vodom.Pravićemo pauzu za slikanje,obrok i verujem da ce biti teško pokrenuti se dalje uzvodno. Na samo 1 km nalazi se fantastični vodopad Beušnica..čudo prirode...Posle slikanja i kada se strasti malo smire krećemo nazad istim putem niz kanjon reke Beu,stižemo do mesta gde smo ušli i produžavamo nizvodno do mesta gde se može kampovati,kupati,gde takodje postoji i pastrmski ribnjak.Ima i mala prodavnica i neki fast food,pa se može napraviti kraća pauza i okrepiti malo.Nastavljamo dalje i ubrzo nailazimo na vodopad Vajoaga. Kratko zadržavanje radi slikanja i uživanja u prizoru.Idemo i dalje nizvodno do ušća reke Beu u Neru. Tu je i zvanični ulaz u kanjon i Nacionalni park.Produžićemo dalje kanjonom Nere i uskom stazom uklesanom u liticu sa brojnim tunelima kroz koje ćete morati prolaziti pognuti.Interesantno za ove tunele je,kako kažu da su ih izdubili protivnici Čaušeskua da bi mogli da pobegnu i sakriju se od progonitelja.Ovde je staza prilično uska i usečena u stene tako da je potrebna je opreznost u kretanju,dok nam je Nera tridesetak m niže. Nastavljamo dalje i stižemo do prelepog visećeg mosta preko reke Nere.Most je prilično dugačak i biće zaista doživljaj preći ga.Bez obzira na njegovu čvrstinu ići ćemo najviše dvoje,troje preko mosta , lagano da ne bi proizveli velike oscilacije i prešli što bezbednije.Na oko petsto metara od mosta nalazi se selo Saska Romana koje je ujedno i naš cilj.Tu nas čeka prevoz, pa krećemo nazad ka granici i Beloj Crkvi. Planirano vreme završetka akcije je oko 19h-20h maksimalno.Ako ne bude dugog zadržavanja na granici svratićemo i u neki restoran da se okrepimo.Planirano vreme dolaska u Beograd je oko 23h.Akcija je ukupne duzine oko 21 km,i nije uopšte zahtevna kondiciono ni tehnički i može je proći svako.Visinska razlika je oko 400m.Ipak da napomenem da moramo biti disciplinovani što se vremena tiče jer ima dosta toga za videti,slikati,proći,a ima i dosta km,tako da nemamo previše lufta. Pauza nije predvidjena da bi što pre prešli granicu i startovali.

Slika

Cena akcije :1800 din, ako bude više od 40 prijavljenih, cena će biti umanjena za 200 din.

Takodje je moguće da će trebati platiti i taksu za prolazak kroz nacionalni park u iznosu koji može biti od 1-3 eura.(nije uračunato u cenu akcije),ako nas presretnu rendžeri.

Sa sobom poneti obavezno pasoš,ličnu kartu,zdravstvenu knjižicu,planinarsku knjižicu. Uobičajena oprema za planinarenje,gojzerice,ranac,zalihe vode i hrane,kamašne,štapovi,odeća prilagodjena vremenskim prilikama,kabanica,čeona lampa.

Zbog specifičnosti akcije prijave najkasnije do 10.04.2019.Prilikom prijave obavezno dostaviti broj pasoša.U slučaju otkazivanja potrebno je naći zamenu,u suprotnom novac neće biti vraćen.

Prijave svim vidovima komunikacije I na sastancima kluba četvrtkom od 18-20h, kafić Tropical Heat na Adi Ciganliji ,Savska strana,1,7km od rampe uz uplatu akontacije u kešu ili na račun radi sigurne rezervacije.

Planinski vodič: Gojko Simeunović tel:060 385 42 38 gojko.simeunovic@gmail.com  Nela Šener: 064 20 41 444

Slika Slika
Slika Slika