Loading...

Klisura reke Gradac

29.04.2019.

Gradac

Gradac je reka ponornica koja izvire ispod planine Povlen, i posle par km, ponovo ponire i izbija kod sela Bogatića, iznad Manastira Ćelije kod Jakog izvora. Zatim teče ka Valjevu kroz krivudavu klisuru, pravi luk oko manastira Ćelije i produžava ka Valjevu gde se uliva u Kolubaru. Klisura je ukupne dužine oko 22,7km, nastaje u gornjem toku od reka Bukovske i Zabave (od tog mesta pa do Valjeva ima 28km toka), u tom delu se zove Suvaja,i poznata je kao periodični tok, a podzemna cirkulacija se odvija ispod rečnog toka na nepoznatoj dubini i usmerena je prema vrelu Kolovrat koje se nalazi sa desne strane korita nizvodno od glavnog vrela. Karakteristike kanjona-klisure su vertikalne litice 150-200m, u višim delovima,a u podnožju sipari. U kanjonu reke istraženo je 69 pećina i 2 jame. Reka je izuzetno čista i proglašena je najčistijom rekom u Srbiji,a smatra se da je jedna od najčistijih u Evropi, pravi dragulj Valjevskog kraja lepe prirode i kanjona.

Polazak je u 7h sa ugla Sarajevske i Drinske ulice.Dodjite desetak min ranije da bi krenuli na vreme. Putujemo Ibarskom magistralom do Valjeva gde ćemo napraviti kraću pauzu za doručak i kafu u centru kod Tešnjara. Za kratko ulazimo u kombi i dolazimo do manastira Ćelije gde je i naša polazna tačka. Staza je kružnog tipa i prvo se kratko oštro uzbrdo penjemo iznad manastira gde je i jedan lepi vidikovac,kraća pauza za predah i slikanje. Spustamo se lagano prema selu i reci Gradac do mosta gde prelazimo reku i krećemo u naš pohod uzvodno levom stranom. Prolazimo pored konjičkog doma,do Degurićke pećine i brane koje ćemo obići. Duža pauza za odmor i okrepljenje. Dalje nastavljamo uz korito reke ako vodostaj ne bude previše visok ili iznad blago obeleženom planinarskom stazom. Krećemo se sve vreme kroz predivne predele kanjona reke Gradac. Napustićemo za kratko reku i ići iznad kroz šumu uskom stazicom sve vreme prateći reku i slušajući njen nemirni huk. Proći ćemo ispod železničkog mosta pruge Beograd –Bar,i spustiti se kod etno sela Skok po Skok neposredno ispod manastira Ćelije, gde ćemo preći reku i zaustaviti se kratko da predahnemo.

Gradac

Nastavićemo desnom stranom uzvodno lepim i pitomim delom reke gde ima puno mesta za kupanje i osveženje,kampovanje i doći do velikog polja i eko Bivaka gde ćemo stati i provesti najviše vremena. Moguće je naručiti kafu,pivo,rakiju,sokove. Odatle do izvora možemo prošetati ostavljajući opremu,dvadesetak min lagane šetnje. Uživaćemo u ovim najlepšim delovima reke koliko nam vreme bude dozvolilo, pa krećemo nazad nizvodno istom stazom do etno sela i restorana gde možemo po želji ručati pastrmku ili dnevno jelo. Zatim, vrlo kratko uzbrdo izlazimo do manastira Ćelije i našeg prevoza. Poseta manastiru po želji. Staza je oko 14-16km dužine,oko 150m visinske razlike i nije teška i zahtevna. Planirano vreme polaska je oko 19h. Povratak za Beograd istim putem kao u dolasku. Dolazak oko 21-22h u zavisnosti od gužve na Ibarskoj magistrali.

Cena akcije:1300 dinara.od 15-21 učesnika,1500 dinara 1-14 učesnika.

Oprema : Gojzerice,štapovi,kamašne,kabanica,slojevita odeća prilagodjena vremenskim uslovima,presvlaka. Hrana i voda iz ranca.

Planinski vodič: Gojko Simeunović tel:060 385 42 38 gojko.simeunovic@gmail.com  Nela Šener: 064 20 41 444

Prijave svim vidovima komunikacije I na sastancima kluba četvrtkom od 18-20h,kafić Tropical Heat na Adi Ciganliji ,Savska strana, 1,7km od rampe uz uplatu akontacije u kešu ili na račun radi sigurne rezervacije.

Slika Slika Slika