Loading...

Uspon na Rtanj

19.05.2019.

Rtanj vrh

Ne znam da li treba išta govoriti o jednoj od najčuvenijih i najmističnijih srpskih planina, Rtanj sa svojim vrhom Šiljkom, čuvenom piramidom i čudesnom energijom koje definitivno ima. Plan je da se popnemo severnom stranom,oko 1150m/nv i 6,5km uspona,provedemo što više vremena na vrhu koliko vremenski uslovi dozvole i spustimo se lagano južnom stranom,1000 m/nv i 7,5km. Tempo će biti lagan,(dan je već duži), prilagodjen i slabijim članovima grupe. Staza spada u srednje zahtevne,kondiciono i tehnički,i iziskuje odredjeni stepen kondicije.

Polazak je planiran u 6h sa ugla Sarajevske i Drinske ulice.Dodjite desetak min ranije da bi krenuli na vreme. Putujemo autoputem prema Nišu uz kraću usputnu pauzu za osveženje i doručak na nekoj od pumpi. Skrećemo kod Paraćina prema Zaječaru i dolazimo do naše polazne tačke kod separacije Mirovo na putu za naselje Rtanj. Ostavljamo višak stvari,i oko 9 i30 h krećemo na uspon. Na vrhu bi trebali biti oko 13-14h. Zadržavanje,oko 1-1,5 sat za odmor,uživanje,obrok,slikanje. Ako bude vetra i hladno,spustićemo se do podnožja šiljka i prvog većeg proplanka gde je zavetrina i odmoriti se. Spust u produžetku južnom stranom kroz šumu do naselja Rtanj gde će nas čekati naš prevoz. Planirano vreme završetka akcije je oko 17-18h. Krećemo nazad za Beograd i ubrzo stajemo u restoran Koliba na Grzi da se okrepimo i razmenimo utiske,družimo. Nastavak za Beograd oko 20h,dolazak oko 22-23h.

Poneti dovoljno vode za ceo dan,pogotovu ako bude vrućina,min 2l,jer vode nema na stazi.

Slika
Planinski Vodič: Gojko Simeunović

Cena akcije: 2200 dinara od 16-21 učesnika, 2400 dinara za manji broj učesnika.

Oprema : Gojzerice, štapovi, kamašne, kabanica, slojevita odeća prilagodjena vremenskim uslovima, presvlaka. Hrana i voda iz ranca.

Prijave svim vidovima komunikacije i na sastancima kluba četvrtkom od 18-20h,kafić Tropical Heat na Adi Ciganliji ,Savska strana,1,7km od rampe uz uplatu akontacije u kešu ili na račun radi sigurne rezervacije.

Planinski vodič: Gojko Simeunović tel:060 385 42 38 gojko.simeunovic@gmail.com  Nela Šener: 064 20 41 444

Slika
Rtanj vrh