Loading...

Rajac-Suvobor-Ravna Gora

02.06.2019.

Slika

Suvobor je planina sa istoimenim vrhom od 864m/nv,vrh Rajac 848m/nv,takodje deo Suvobora,Ravna Gora,visoravan sa najvisom kotom od 734m/nv. Nalazi se na oko 120km od Beograda, u svako doba godine lep i inspirativan,privlačan okuplja planinare i šetače rekreativce sa svih strana. Prekriven je mladim hrastovim šumama i četinarima koje prekrivaju njegov najveći deo. Na Ravnoj Gori je bukova šuma koja je opasana vodotokom Grab. U blizini je mokra pećina koja je jedno od izvorišta Graba. Suvobor je bogat izvorima I vodnim tokovima. Ispod njegovih vrhova su izvorišta Dičine,Čemernice i njihovih pritoka. Zaista lepi predeli koji nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.t

Polazak je iz Beograda sa ugla Sarajevske I Drinske u 7h. Dodjite desetak min ranije da bi krenuli na vreme. Putujemo Ibarskom magistralom preko Ljiga,do Rajca. Planirano je da svratimo u jedan mali etno restoran na doručak ,kafu, čaj ili na Rajcu u pl.dom,ako radi I u zavisnosti koliko nas bude. Početak akcije oko 10h. Krećemo od planinarskog doma ka Rajcu, brzo izlazimo na vrh. Kraća pauza za slikanje I odmor. Nastavljamo dalje spuštajući se južnom stranom livadama i proplancima ,šumskim stazicama ka izvoru Dobra voda i istoimenom planinarskom domu, kratko zadržavanje na jednom lepom vidikovcu. Pauza kod doma,ima vode da se dopune zalihe. Nastavljamo dalje ka Suvoboru,usput svratimo na vrh Šiljak,lepa šumska stazica,kraći uspon. Izazimo ubrzo na Suvobor (oko 13h)gde ćemo praviti dužu pauzu (45min) za uživanje u fenomenalnom pogledu I slikanje. Dalje ćemo se spustiti do Ravne gore koju imamo sve vreme u optičkoj vidljivosti. Za oko 45 min smo na Ravnoj gori maksimalno izbegavajući asfaltni put. Obilazak spomen kompleksa, spomenika Draži Mihajloviću i samog uzvišenja gde se nalazi veliki krst,sto je ujedno najviša tačka Ravne gore. Povratak istim putem do podnožja Suvobora,kratko asfaltom ispod Suvobora pa povratak do Dobrih voda,uz malu pauzu po potrebi. Nastavak drugim putem,različitim od dolaska,pa ispod vrha Rajac ka domu i našem prevozu. Opciono ,organizovaćemo ručak u planinarskom domu posle završene akcije. Staza ima oko 23-25km ukupno,do 300-400m/nv, visinske razlike,nije zahtevna ni kondiciono ni tehnički. Može se skratiti ,ko ne želi na Ravnu goru. Oko 18-19h planiran je završetak akcije. Polazak za Beograd oko 20 i 30h ,dolazak oko 22h.

Slika

Cena akcije: 1300 din za 16-21 učesnika,doplata od 200 din za manji broj učesnika. Ako bude više od 40 učesnika cena će biti 1100 din.

Oprema standardno za jednodnevne planinarske akcije prilagodjena vremenskim uslovima.(gojzerice,ranac,hrana iz ranca,voda,štapovi,kamašne,kabanica,čeona lampa i dr.)

Planinski vodič: Gojko Simeunović tel:060 385 42 38 gojko.simeunovic@gmail.com  Nela Šener: 064 20 41 444

Prijave svim vidovima komunikacije i na sastancima kluba četvrtkom od 18-20h,kafić Tropical Heat na Adi Ciganliji ,Savska strana,1,7km od rampe uz uplatu akontacije u kešu ili na račun radi sigurne rezervacije U slučaju otkazivanja potrebno je naći zamenu,jer novac neće biti vraćen.

Slika Slika Slika Slika Slika Slika Slika Slika Slika Slika