Loading...

CRNA GORA/ HIKING PROKLETIJE

6-9.JUNI 2019.

Slika

Prijateljska visokogorska akcija orjentisana ka Hoby ReKREATIVNIM Planinarima koji ne „trče“ po planini nego uživaju u njenim čarima na svakom koraku. Za učešće na akciji neophodno je osnovno planinarsko iskustvo i elementarna znanja o planinarenju. Poželjna je dobra psihofizička pripremljenost, odgovornost, disciplina i spremnost za timsku saradnju.

6./7.6. 2019. – ČETVRTAK/PETAK:

22.00h-Polazak sa parkinga kod Mostarske petlje sa ugla Drinske i Sarajevske ulice. Na polaznu tačku treba doći desetak minuta ranije radi ukrcavanja i smeštaja prtljaga.
22.00-06.00h-Putovanje autoputem Beograd – Niš, isključenje Batočina – Kragujevac-Kraljevo- Raška-Novi Pazar ( pauza) – Ribariće - Rožaje – Berane – Andrijevica – Plav (pauza - doručak) – Gusinje – Dolina Grbaje – Eko Katuni Deljanin. Oko 450km.
07.00-08.00h- Smeštaj. Raspakivanje. Priprema za planinarenje.

PRVI DAN - HIKING POPADIJA

Polazna tačka: Katun Deljanin 1.150m.
Pravac kretanja:Polazna tačka – Dom Branko Kotlajić – raskrsnica staza – Talijanka 2.057m – Popadija 2.058m – izvor – polazna tačka. Ova staza spada u jednu od najatraktivnijih staza na Prokletijama. Vidici sa ove staze na Karanfile, Severni vrh, Očnjak...su najupečatljiviji. Dolaskom na vrhove pauza za osveženje, fotografisanje, razgledanje i geografsku i topografsku orjentaciju. Oko 900m uspona i oko 11,0km dužinski se prelazi umerenim tempom, sa pauzama, za oko 7.00h. Staza se kategoriše kao umereno teška.
15.00-17.00h-Ručak. Slobodne aktivnosti.
17.00-21.00h – Druženje.
21.00-07.00h-Noćni odmor.

Slika

8.6. 2019. – SUBOTA:

07.00 – 08.00h – Lična higijena. Doručak. Priprema lične opreme za uspon.
DRUGI DAN - HIKING OČNJAK
Polazna tačka: Katun Deljanin 1.150m.
Pravac kretanja:Polazna tačka – sipar – kroz šumu - polica – Očnjak vrh 2.185m – polazna tačka. Radi se o prilično strmoj stazi i zbog toga ćemo se kretati umerenim tempom. U završnom delu uspona postoji stalno osiguranje u vidu fiksirane sajle duž staze. Potrebne su rukavice i slem.
Jedan od najatraktivnijih uspona na Prokletijama jeste upravo uspon na Očnjak. Očnjak se nekako nametnuo kao zaštitni znak Prokletija. Dolaskom na vrh pauza za osveženje, fotografisanje, razgledanje i geografsku i topografsku orjentaciju. Oko 1.000m uspona i oko 7,0km dužinski se prelazi za oko 5.30h. Staza se kategoriše kao teška.
Grupa koja ne penje Očnjak imaće turu dolinom Grbaje.
16.00 – 21.00h – Druženje uz logorsku vatru.
21.00-07.00h-Noćni odmor.

Slika

9.6.2019. – NEDELJA:

07.00-08.00h-Ustajanje.Lična higijena.Provera opreme.Napuštanje smeštaja.
TREĆI DAN - HIKING IZVORI
Prevozimo se preko Gusinja do Alipašinih izvora. Obilazak i razgledanje. Fotografisanje na lokalitetu. Zadržavanje oko sat vremena. Prevozimo se do karaule. Pešačenje od karaule do izvora Savino oko. U povratku posećujemo slap Grlja.
14.00h-Polazak za Beograd. Putovanje preko Berane – Rožaje – Ribariće do Novog Pazara gde pravimo pauzu za ručak. Raška – Kraljevo – Kragujevac – Batočina – Beograd. Očekivano vreme dolaska u Beograd je oko 22.00h.

TROŠKOVI AKCIJE: 75,00 eura /dinarska protivvrednost na dan uplate/.

Akontacija 25,00 eura prilikom prijavljivanja a najkasnije do 01.3.2019. godine. Uplatom akontacije ste obezbedili i rezervisali svoje učešće na akciji. Preostali iznos možete sukcesivno plaćati najkasnije do 01.6.2019. godine.

Troškovima je obuhvaćeno:
Prevoz kombijem visoke turističke klase Beograd- Dolina Grbaje -Beograd. Transferi u lokalu. Putarine i troškovi parkinga i ulaznica za kombi u NP Prokletije. Boravišna taksa i ulaznica za NP Prokletije. Troškovi organizacije i vođenja akcije. Troškovi dva noćenja u privatnom smeštaju. Na sledećem linku možete razgledati dogovoreni smeštaj.
Deljaninecovillage

Slika

OPREMA: Spisak neophodne lične planinarske opreme će biti dostavljen učesnicima akcije. Za učesnike koji penju Očnjak neophodan je planinarski šlem. Najam šlema po ceni od 400,00 dinara je moguć uz prijavu. U smeštaju imamo čistu posteljinu sa ćebadima i peškire. Topla voda je na raspolaganju u tri kupatila. Obavezno poneti papuče. Važeća lična dokumenta (pasoš, lična karta, zdravstvena kartica). U Crnu Goru se može ići uz važeću ličnu kartu.

HRANA: Iz ranca. Moguća kupovina artikala u Plavu i Gusinju prilikom odlaska. U opticaju je valuta euro. Obezbedite se hranom za petak i doručak za subotu. Za kasni ručak smo dogovorili planinsko jagnje ispod sača. Doplata je 5,00 eura. Anketom ćemo videte koliko ima zainteresovanih. Oni mogu da nam spreme i hleb za subotu. U obližnjem katunu se može kupiti sir i naručiti lepinja/pogača. Vodu imamo na raspolaganju u smeštaju. U rancu je obavezno 1,5l vode.

NAPOMENA: Vođa akcije zadržava pravo da u slučaju nepredviđenih okolnosti ili više sile izmeni plan akcije. Plan realizacije je okviran i u zavisnosti je od vremenskih uslova na zemljištu u vreme izvođenja. Svaki učesnik ide na sopstvenu odgovornost u skladu sa pravilnikom o bezbednosti Planinarskog Saveza Srbije. Izjavu o odricanju i odgovornosti ima obavezu da potpiše svaki učesnik. Za eventualne zdravstvene probleme koji se ne prijave vođi akcije pre polaska na akciju, vođa akcije ne snosi odgovornost.
Bezbedno izvodjenje planinarenja

Organizacija: Duško Popović – instruktor veranja JNA
Telefon:060/684-51-71 Mejl: dusko.popović060@gmail.com Fb: Duško Popović

Vođenje na akciji:
Glavni vodič : Duško Popović – licencirani vodič UIAA MB 583
Pomoćnik vodiča : Jelena Molović – licencirani vodič UIAA
Pomoćnik vodiča : Gojko Simeunović – planinski vodič

Slika