Loading...

Suva planina-uspon na Trem

16.06.2019.

Slika

Suva planina je jedina planina u Srbiji,koja je nastala usled pomeranja tektonskih ploča,a ne kao posledica vulkanskih aktivnosti. Zato je Jovan Cvijić,svojevremeno Suvu planinu nazvao "Alpi juga Srbije". Najveći deo Suve planine obuhvata potkovičasti greben kojim se proteže staza uspona na Trem.

Izaćićemo prevozom do lokaliteta po nazivu Bojanine vode odakle kreće naša akcija..Nadalje staza vodi makadamskim putem do skretanja uzbrdo kod Ljubine česme na stazu zvanu "Kraljev put". Izlaskom iz šume na prevoj Devojački grob(1311m/nv) između Trema i Sokolovog kamena uočiće se sva raskošna lepota Suve planine i bliže okoline.

Dalji hod grebenom do Trema predstavlja najlepši i najopasniji deo staze.Zbog dubokog ponora treba izbegavati bilo kakvo približavanje ivici grebena.

Dolaskom na Trem (1810m/nv),ako vremenski uslovi dozvole ,pružiće se predivan pogled na daleke planinske masive Rtnja,Stare planine i Kopaonika,kao i bliže Ozrena.Vidliča.Čemernika.Vidojevice i Jastrebca. Planirano zadržavanje od minimum 1-1sat I 30 min na vrhu za uživanje,odmor,ručak,slikanje. Dužina staze je oko 14km sa Bojaninih voda uz visinsku razliku od oko 1000m/nv. Ko nije u stanju da savlada kompletan uspon može ostati na oko pola puta (500m /nv), lokacija Devojački grob na početku uspona grebenskom stazom I sačekati povratak ostatka ekipe sa vrha. Staza u letnjim uslovima nije preterano teška ni zahtevna ali je ipak potrebna izvesna kondiciona pripremljenost.

Slika

Polazimo sa ugla Sarajevske i Drinske u 6 h.Dodjite desetak min ranije da bi krenuli na vreme.Putujemo autoputem Beograd -Niš,uz usputnu kraću pauzu po potrebi. Dolazak na startnu poziciju oko 10h. Završetak akcije oko 18h. Svraćamo u etno restoran Brka u Jelašnici sa odličnom hranom I lokalnim specijalitetima po pristupačnim cenama. Povratak za Beograd oko 23h.

CENA: 2500 din za 16-21 učesnika, za manji broj 2700 din.U slučaju većeg broja učesnika od 40 I angažovanja većeg busa, cena će biti 1900 din.

Oprema standardno za jednodnevne akcije(gojzerice,ranac,štapovi,hrana iz ranca,voda obavezno min 2 litra,nema na stazi,presvlaka,kabanica,zastita od mogućeg vetra)

Prijave svim vidovima komunikacije I na sastancima kluba četvrtkom od 18-20h,kafić Tropical Heat na Adi Ciganliji ,Savska strana,1,7km od rampe uz uplatu akontacije u kešu ili na račun radi sigurne rezervacije.U slučaju otkazivanja potrebno je naći zamenu jer u suprotnom novac neće biti vraćen.

Planinski vodič: Gojko Simeunović tel:060 385 42 38 gojko.simeunovic@gmail.com  Nela Šener: 064 20 41 444

Slika Slika