Loading...

Vodopadi Stare Planine-Topli Do

21-23.06.2019.

Slika

Stara planina ili Balkan pripada sistemu Balkanskih planina koje se pružaju od Crnog mora na istoku, pa sve do Vrške čuke na zapadu. Dužina ovog planinskog sistema iznosi 530 km. Najviša tačka Stare planine je vrh Botev (2376m)

Ova planina predstavlja deo prostranog planinskog venca koji se naziva Karpatsko – balkanski planinski luk. U Srbiji se nalazi samo njegov manji zapadni deo. Kao morfološka celina omeđena je dolinama Belog i Trgoviškog Timoka, i Visočice, a na istoku je omeđena državnom granicom Srbije i Bugarske. U meridijanskom pravcu se pruža skoro 100 kilometara, dok u uporedničkom pravcu pružanja maksimalna dužina iznosi oko 30 kilometara (Pirotska kotlina-Srebrna glava).

Na severu masiv Stare planine počinje od obronaka Vrške čuke (692 m n. v.).

Izrazitiji vrhovi Stare planine su:

 • Crnoglav (764 m n. v.),
 • Vrh Baba (1787 m n. v.),
 • Babin zub (1758 m n. v.),
 • Tresak (1000 m n. v.),
 • Vetren (1330 m n. v.),
 • Orlov kamen (1737 m n. v.),
 • Sveti Nikola (vrh) (1380 m n. v.),
 • Midžor (2169 m n. v.),
 • Tri čuke (1937 m n. v.),
 • Tupanar (1727 m n. v.) i
 • Srebrna glava (1933 m n. v.).

Slika

Često se Staroj planini pripaja i Vidlič (1413 m n. v.) čiji planinski venac pripada gornjem Ponišavlju, međutim to nije potpuno tačno. Vidlič predstavlja prostornu antiklinalu, koja je navučena preko staroplaninske zone, te stoga, i morfološki i tektonski, predstavlja jednu zasebnu celinu.

Najviša tačka Stare planine u Srbiji je vrh Midžor sa visinom od 2169 m n. v, a najniža tačka je na izlazu iz doline Prlitskog potoka (132 m n. v.).
U Bugarskoj je najviši vrh Botev (2376 m n. v.).

Vodopadi Stare planine

Postoji podatak da se na Staroj planini nalazi najveća serija vodopada u Srbiji.Od celokupnog spiska vodopada u Srbiji gotovo svaki treći je na ovoj planini. Godinama su ovi istinski biseri Srbije bili sakriveni od javnosti. Razloga je više.Neki od njih su i ti što je samo područje Stare planine slabo naseljeno i krajnje zabačeni kutak zemlje, koji je današnja civilizacija, izgleda, zaboravila. Gotovo svi tereni na kojima se nalaze vodopadi su izuzetno nepristupačni i do njih uglavnom mogu doći samo iskusni planinari i avanturisti.

Slika

Prve pionirske pokušaje istraživanja i snimanja vodopada Stare planine pokrenuo je Vladimir Manić, učitelj iz Niša i poznati autor dokumentarnih filmova o Staroj planini. Devedesetih godina dvadesetog veka snimajući materijale za svoj dokumentarni film "Visok" on obilazi celokupno područje Stare planine u Srbiji i nailazi na neverovatna otkrića koja su ubrzo postala dostupna javnosti čim su objavljeni ti video materijali.Pešice sa svojim saradnicima, krstareći po divljim prostorima planine u slivu Toplodolske reke on nailazi na seriju velikih vodopada. Tako 1995. godine otkriva i prvi put u javnosti predstavlja "Kurtulski vodopad" (27m) a godinu dana kasnije i "Čunguljski vodopad" (42m). U maju 2002. godine Manić kruniše svoj uspeh pronašavši "Piljski vodopad"(65m)za koji mnogi smatraju da je jedan od najvećih u Srbiji. Svoje avanture i priču o tim vremenima i otkrivanju vodopada Stare planine on obrađuje u svom najnovijem dokumentarnom filmu "Biseri Stare planine" koji bi trebao da bude objavljen 2017. godine. Kad je reč o štampanim izdanjima, najviše informacija o vodopadima Stare planine možete videti u knjizi "Vodopadi Srbije" Dragovana Stojadinovića koji je obišao skoro sve poznate vodopade Stare planine, organizovao merenja (Koprenski 103m i Kaluđerski 232m) i na izuzetno atraktivan i profesionalan način opisao ove istinske bisere.
(preuzeto iz Vikipedije,slobodne enciklopedije)

E sada ,kada smo se malo upoznali sa Starom planinom,nadam se dovoljno da zagolicamo maštu,(mnogo više detalja biće na terenu)da krenemo sa programom za ovu lepu akciju. Akcenat će biti upravo na obilasku ovih lepih vodopada. U dva dana (malo je znam) potrudićemo se da vidimo i obidjemo većinu vodopada u Toplodolskom slivu.

Slika

21.06.2019.

Polazak u petak u 14h sa ugla Drinske i Sarajevske ulice. Dodjite 15 min ranije da bi se spakovali i krenuli na vreme. Imate slobodan parking (ne plaća se)na Mostaru ispod autoputa kod Parking servisa gde možete ostaviti auto. Putujemo autoputem prema Nišu i dalje prema Pirotu ,zatim preko Temske do Toplog Dola. Usputna pauza je predvidjena na nekoj pumpi-restoranu za čaj,kafu,ostale potrebe,ili u Pirotu po dogovoru. Usput obilazimo manastir Svetog Djordja (iz 14 veka) i Bukovački Do(opciono u povratku). Stižemo u Topli Do (20h orijentaciono )gde ćemo biti smešteni u privatnim apartmanima Najde Jandrić. Raspored i smeštaj po sobama ,slobodne aktivnosti ,večera,spavanje.

22.06.2019.

06:00 Ustajanje,jutarnje aktivnosti,doručak,pripreme za pešačenje.
07:00 Polazak na pešačku turu. U planu je da prvo obidjemo mali Čunguljski skok,a zatim veliki Čunguljski skok. Nalazi se na oko 9km udaljenosti od sela Topli do,na 1180 mnv,u podnožju vrha Čungulj. Visina vodopada je 42m i karakterističan je po tome da svake godine u proleće usled topljenja snega i velike količine vode ,useca svoje korito po 1cm. U povratku svraćamo i na donji I gornji Krmoljski vodopad. Nastavljamo uz Jarišolski Do i završavamo u selu Topli Do odakle smo i krenuli. Pre dolaska u selo skrenućemo na Donji Piljski vodopad koji se nalazi na 1450m/nv I obilazimo ga .Gornji je teško pristupačan ,sa visinom od 65m,I nalazi se na 1650m/nv, zahteva veranje uz jak uspon, bez staze ,improvizovano pa ćemo ga izostaviti ovog puta. Planirano vreme završetka akcije okvirno oko 18h .Zajednički ručak po dolasku,kod Najde,obezbedjen preko keteringa. Večernje aktivnosti,druženje,odlazak na spavanje.
Staza je dužine oko 20 km,visinska razlika oko 750mnv,srednje zahtevna. Pauze po potrebi,zadržavanje kod svakog vodopada za odmor I slikanje.

23.06.2019.

06:00 Ustajanje,jutarnje aktivnosti,doručak,pripreme za pešačenje.
07:00 Polazak na pešačku turu. U početku idemo makadamskim putem prema Babinom Zubu uz reku.Posle oko 3km u zaseoku Selište skrenemo desno I nastavimo uz reku na čije vodopade smo I krenuli. Posle oko 1-2 km već uočavamo vodopad I kakvo je to delo prirode.Iako nema jedinstveni pad ,radi se o veoma fascinantnom vodopadu. Pauze po potrebi,odmor I slikanje kod vodopada.Sam prilaz vodopadu zahteva oprezno kretanje jer je klizavo I vlazno,prelazak reke, mada jun mesec obećava lakše kretanje I niži vodostaj. Povratak istim putem ,planirano je da se do 14h vratimo u selo. Pakujemo stvari,krećemo prema Svrljigu na ručak u čuvenu kafanu Kamiondžije,I dalje za Beograd. Na putu nam je vodopad Bigar kod Kalne pa ćemo ga posetiti. Ima 35m visine i ime je dobio po šupljikavoj steni preko koje se sliva. Povratak je planiran, oko 22h.

Satnica je orijentaciona i podložna je promenama.Plan je takodje podložan promenama u zavisnosti od situacije na terenu,vremenskim uslovima ,kondiciji grupe.

Oprema: standardno za višednevne akcije prilagodjena vremenskim uslovima (gojzerice,ranac,štapovi,kamašne,aktivna odeća za više dana,rezervna obuća,kabanica,čeona lampa,dokumenti,novac,zdravstvena knjižica,hrana za više dana,voda.)

Prodavnica u Toplom Dolu je skromna I ima jako mali izbor pa se ne treba oslanjati na nju za snabdevanje.Pivo ima, crni I zuti sok.

Smeštaj je u privatnim kućama,1 ili 2 objekta u zavisnosti od broja prijavljenih,sa upotrebom kupatila,kuhinje,veoma dobar.
Broj učesnika ograničen na max 20.
Prevoz kvalitetnim velikim udobnim kombijem sa 21 mestom.U slučaju manjeg broja prijavljenih ići će udoban ,prostran,pojedinačna sedišta,Opel Vivaro produženi kombi sa 9 mesta ,+ auto.

Ručak u subotu se obezbedjuje preko keteringa iz Temske,minimum je 15 obroka,neće donositi manje.Ručak je obilan I kvalitetan(pileća čorbica,2 sarmice u vinovoj lozi,2 paprike suve pirotske punjene,pire krompir,salata kupus,hleb). U slučaju da neko posti ili je vegetarijanac ,pravićemo dogovor na licu mesta.
Cena za ručak je 450 din.

Organizacija I vodjenje:

Organizacija I vodjenje: Planinski vodič: Gojko Simeunović tel:060 385 42 38 gojko.simeunovic@gmail.com
Jovan Andjelković pomoćni vodič
Cena akcije : 3900din za 15-20 učesnika.
4800din za 9-14 učesnika.
Cena prenoćište 2 noći: 1600din

U cenu akcije ulaze troškovi prevoza,organizacioni troškovi,troškovi vodjenja .U cenu ne ulaze troškovi za hranu,spavanje 2 noći i ostali lični troškovi.
Prijave uz obaveznu uplatu akontacije od 3000 din najkasnije do 01.06.2019. Ostatak do polaska na akciju.

Prijave svim vidovima komunikacije I na sastancima kluba četvrtkom od 18-20h,kafić Tropical Heat na Adi Ciganliji ,Savska strana,1,7km od rampe uz uplatu akontacije u kešu ili na račun radi sigurne rezervacije.

Slika Slika