Loading...

Durmitor-Savin I Bobotov kuk-Crno I Zminje jezero

04.07.-07.07.2019.

Slika

Durmitorje planina i nacionalni park u Crnoj Gori. Najviši vrh je Bobotov kuk visok 2.522 metara. Smatra se da ime Durmitor potiče od keltskih reči ``dru mi tore``koje znače "planina puna vode.” Predeli Durmitora, po lepoti i neokrnjenosti retko i autentično delo prirode, proglašeni su nacionalnim parkom 1952. godine. Smešten na severozapadu Crne Gore, park obuhvata osnovni masiv Durmitora sa kanjonima Tare, Drage i Sušice i gornji deo kanjonske doline Komarnice, zauzimajući površinu od 39.000 ha.

Osnovna odlika reljefa durmitorskog područja jeste prostrana visoravan na 1500 metara nadmorske visine, koju presecaju duboke kanjonske doline i sa koje se uzdižu impozantni planinski vrhovi, od kojih je 48 sa preko 2000 metara nadmorske visine i među njima najviši Bobotov Kuk sa 2522 m.

Lepoti durmitorskog masiva posebnu draž daje 18 ledničkih jezera, nazvanih gorske oči, na visinama iznad 1500 m. Najveće i najatraktivnije je Crno jezero. Veličanstvenosti pejzaža doprinose, pored lepote jezerskog basena i blistave vodene površine, prostrani šumski predeo koji ga okružuje i vrh Međeda, gorostasno uzdignut nad njim. Udaljeno je 2 km od planinskog gradića Žabljaka, zimskog turističkog centra Crne Gore.

Slika

Među najlepšim ukrasima parka su i bistre, silovite reke koje su ovom području podarile velelepne kanjonske doline. Posebno impresionira reka Tara, kako lepotom i pokretom svojih voda, tako i dubinom i pejzažem kanjona, čineći ga jednim od najlepših u svetu.(tekst preuzet iz Wikipedie)

Plan akcije:

Četvrtak 04.07.2019.

Polazak je sa ugla Sarajevske i Drinske u 22h,dodjite petnaestak min ranije da bi se spakovali i krenuli na vreme. Postoji slobodan parking ispod mostarske petlje gde možete ostaviti auto. Putujemo Ibarskom magistralom preko Čačka i Užica i Zlatibora gde pravimo pauzu.Nastavljamo dalje,Nova Varoš,Prijepolje,GP Jabuka,Pljevlja,Žabljak. Planirano vreme dolaska je oko 7h. Ulazak u smeštaj,kamp Razvršje,sobe sa dva-četiri kreveta, zajedničko kupatilo po spratovima.Moguće je dogovoriti ishranu u okviru objekta,kafa,čaj,piće.


Slika

Petak 05.07.2019.

Polazak na planinarsku turu izmedju 8:30-9:00. Idemo prevozom kratko do Poljane,podnožja skijališta odakle počinje naš uspon. Penjemo se do Savine vode,(2212m/nv)i nastavljamo do Savinog Kuka(2313m/nv). Predvidjeno vreme uspona oko 3-4h,i zadržvanje na vrhu do sat vremena za odmor,slikanje i uživanje u pogledu. Ukupna visinska razlika u usponu oko 800m i isto toliko u spustu. Savin Kuk je jedan od najposećenijih vrhova Durmitora.Sa njega se pruža veoma lep pogled na sve strane.Staza je srednje zahtevna kondiciono,tehnički laka.Spust istim putem.Završetak akcije oko 17h.Povratak u smeštaj.Slobodne aktivnosti,povečerje u 22h.

Subota 06.07.2019.

Ustajanje u 5h. Polazak u 6h .Prevoz do polazne tačke,Sedlo (1907m/nv). Priprema za pešačenje,krećemo oko 6:30-7:00h na uspon. Idemo preko Vjetrenih brda(2100m/nv),jezera Zeleni vir(2028m/nv),Sedlo(2351m/nv) i izlazak na Bobotov Kuk (2523m/nv).Pauza na vrhu i Sedlu do sat vremena za odmor,okrepljenje,slikanje.Oko 5 sati je predvidjeno za uspon. Visinska razlika u usponu oko 600m/nv. Zahtevna teža staza i tehnički i kondiciono,posebno u završnom usponu od Sedla do Bobotovog Kuka i nazad.Potrebna je maksimalna koncentracija i opreznost. Za povratak imamo više opcija u zavisnosti od broja učesnika ,kondicije i mogućnosti. Možemo se vratiti istim putem na početnu tačku,ili od jezera Zeleni Vir u Dobri Do što je najkraća i najlakša opcija. Takodje možemo krenuti u avanturu i spustiti se drugom stranom do katuna Lokvice i dalje kroz šumu do Crnog jezera i Žabljaka. Ova zadnja opcija podrazumeva dobru kondiciju i spretnost.Ukupna dužina je oko18km (zadnja opcija)i završetak oko 19h-20h. Druge dve opcije znatno kraće,završetak akcije oko 16-17h. Povratak u smeštaj,slobodne aktivnosti.Povečerje u 23h.

Slika

Nedelja 07.07.2019.

Ustajanje 07h,doručak,pakovanje,priprema za pešačenje,napuštamo smeštaj.Prevozimo se do Crnog jezera. Obilazimo krug oko jezera,nastavljamo do Zminjeg jezera i ako stignemo i do Barnog jezera. Kružna tura oko 12km ,lagana i relaksirajuća za uživanje. Odlazak prevozom do Momčilovog grada,predivan vidikovac-restoran sa terasom.Duža pauza za okrepljenje,ručak,po želji.Polazak za Beograd oko 15:00h. Pauza na Djurdjevića Tari,zip line po želji.Nastavak putovanja u 16h istim pravcem kao i u dolasku. Pauza na Zlatiboru. Dolazak u Beograd oko 24h orijentaciono.

Cena: 65 eura za 16-21 učesnika.
75 eura za manji broj učesnika.

Cena obuhvata prevoz,prenoćište i organizacione troškove,troškove vodjenja,transferi u lokalu.Ulaznice za NP Durmitor nisu obuhvaćene cenom.
Akontacija prilikom prijavljivanja: 20 eura,ostatak do polaska.

Oprema standardno za višednevne akcije prilagodjena vremenskim uslovima.Moguća ishrana i u Žabljaku.

Prijave:
Gojko Simeunović tel:060 385 42 38 gojko.simeunovic@gmail.com na sastancima kluba svakog četvrtka od 18h-20h u kafiću Tropical Heat na adi,Savska strana 1,7km od rampe ili na račun uz obaveznu uplatu akontacije radi sigurne rezervacije mesta,lično ili na račun.
U slučaju odustajanja potrebno je naći zamenu,u protivnom novac neće biti vraćen.

Slika Slika