Loading...

Klisura reke Panjice-Vodena pećina-plaže reke Rzav

14.07.2019.

Klisura reke Panjice-Vodena pećina-plaže reke Rzav

Klisura reke Panjice sa Vodenom pećinom i vodopadom je najlepša prirodna atrakcija ariljskog kraja, a reka Rzav se smatra najčistijom srpskom rekom iz koje se može piti voda. Evo I mali kratki tekst preuzet iz Wikipedie, slobodne enciklopedije.

Vodena pećina nalazi se u kanjonu reke Panjice, udaljena od centra Arilja 22km. Ovaj prirodni fenomen vrlo je atraktivan za speleologe i ronioce koji tek treba da ispitaju sve tajne koje krije pećina. Do same pećine i vodopada , uz reku Panjicu stiže se do neodoljive prirode kojom je Vodena pećina okružena, visokih stena i slapova preko sige.

Za sada se pretpostavlja da je vodena masa koja izlazi iz pećine, u stvari ponornica nastala od više izvora koji poniru negde u zoni Kukutnice i Okruglice u Bjeluši. Po tvrdnji ronilaca i zaljubljenika prirode, koji su željni avantura i upustili su se u ispitivanje pećine, sa sigurnošću tvrde da se duboko u pećini nalazi jezero, a vrlo moguće i nekoliko jezera. U klisuri Panjice Josif Pančić je otkrio endemsku vrstu biljke - campanula secundiflora.

Polazak je u 7h ugao Sarajevske I Drinske. Dodjite desetak minuta ranije kako bi smo krenuli na vreme.
Putujemo Ibarskom magistralom,preko Ljiga ,Gornjeg Milanovca,Čačka,Požege,Arilja ,prema Ivanjici. Na pola puta između Arilja i Ivanjice skrećemo ka selu Dobrača. U blizini se nalazi manastir Klisura koji ćemo posetiti.
Put traje oko 3 sata -3 i 30min ,a planirana je i pauza za kafu i doručak u nekom od usputnih restorana.
Akcija nije zahtevna i mogu je proći svi ,pa i oni sa slabijom kondicijom.

Klisura reke Panjice-Vodena pećina-plaže reke Rzav

Početak akcije je kod česme u selu Dobrača. Idemo kolskim putem,lagano uzbrdo izmedju livada i malinjaka, prolazimo pored partizanske česme u selu i posle zadnjih kuća ulazimo u klisuru Panjice. Sama klisura i staza koja vijuga i na više mesta preseca reku je prilično zarasla u zelenilo tako da očekujete probijanje,poneku koprivu, kupinu, a reku ćemo morati da pregazimo na više mesta, jer su bujice svojevremeno odnele drvene mostiće. Leti je vodostaj nizak ali voda hladna. Potom dolazimo do vodopada ,gde pravimo pauzu za slikanje I odmor. Od njega dalje vodi staza do Vodene pećine. U pećinu se može ući pedesetak metara što zavisi od vodostaja. Dalje je već duboko I nije moguće ići. I ovde se zadržavamo po potrebi, na livadici I lepom širokom delu reke pre vodopada da uživamo u prizorima I netaknutoj prirodi.

Povratak je istim putem.
Dužina staze je u jednom smeru 4-5 km ukupno oko 9km, od čega je 6 km uz I niz vodu.
Po završetku akcije se prevozimo do Rzava i jedne od najlepših plaža, gde ćemo provesti neko vreme u kupanju i uživanju u kafiću pored reke. Rzav je jedna od najčistijih reka u Srbiji I Evropi uopšte. Kažu da se može piti voda direktno iz reke, a neki put meštani to I demonstriraju uživo. Polazak za Beograd je planiran oko 18-19h, a dolazak do 22-23h najkasnije.


Klisura reke Panjice-Vodena pećina-plaže reke Rzav

Cena akcije 1600 dinara za 16-21 učesnika, 1800 din za manji broj učesnika.

Oprema :ranac sa hranom i vodom, štapovi,odeća prilagodjena vremenskim uslovima, kupaći, presvlaka.

Planinski vodič: Gojko Simeunović

Prijave:
Gojko Simeunović tel:060 385 42 38 gojko.simeunovic@gmail.com  Nela Šener: 064 20 41 444
na sastancima kluba svakog četvrtka od 18h-20h u kafiću Tropical Heat na adi,Savska strana 1,7km od rampe ili na račun uz obaveznu uplatu akontacije radi sigurne rezervacije mesta,lično ili na račun.
U slučaju odustajanja potrebno je naći zamenu,u protivnom novac neće biti vraćen.


Klisura reke Panjice-Vodena pećina-plaže reke Rzav Klisura reke Panjice-Vodena pećina-plaže reke Rzav
Klisura reke Panjice-Vodena pećina-plaže reke Rzav Klisura reke Panjice-Vodena pećina-plaže reke Rzav
Klisura reke Panjice-Vodena pećina-plaže reke Rzav Klisura reke Panjice-Vodena pećina-plaže reke Rzav