Loading...

BELJANICA

18.08.2019.

Beljanica

Beljanica je jedna od najvećih krečnjačkih planina istočne Srbije. Nalazi se između sliva reke Mlave i Žagubičke kotline na severu i sliva reke Resave na jugu. Pruža se od zapada ka istoku u dužini od 24 km, sa prosečnom širinom od oko 12 km. Zahvata površinu od 309 km², od čega 246 km² izrazit kraški reljef u krečnjacima.

Severni deo je visoravan sa mnogim vrtačama, uvalama i slepim dolinama (Busovata, Rečke sa ponorom dubokim 150 m). Južni deo je stenovit, krečnjački greben Beljanica (1.339 m[1]), koji strmim odsekom pada u klisuru reke Čemernice, desne pritoke reke Resave. U grebenu su mnogobrojne pećine, od kojih je najveća Velika Atula (560 m). U podnožju grebena nalaze se Malo i Veliko vrelo, a u podnožju severnog oboda Vrelo Mlave kod Žagubice.

Beljanica je planina bogata vodom, podzemnim i površinskim tokovima. Naročito su interesantni površinski tokovi sa velikim brojem reka i potoka ponornica. Voda u svim tokovima je čista i može se piti iz vodotoka. Beljanica je u speleološkim krugovima veoma poznata kao izuzetno bogata speleološkim objektima. Najpoznatija pećina je Resavska pećina, koja je uređena za pojedinačne ili kolektivne posete i otvorena je tokom cele godine. Pored Resavske pećine postoji veliki broj pećina bogatih svim vrstama pećinskog nakita.

Bjelanica

Pećine izuzetne lepote su Jelarče, Pionirska pećina, Vlaška pećina i Ivkov ponor, a naročito se izdvajaju Izviđačka pećina, koja po vremenu nastanka i bogatstvu nakitom, ne zaostaje za Resavskom pećinom i Velika Atula, kao speleološki objekat posebne važnosti. Zapravo Velika Atula nije do kraja istražena, a najnovija istraživanja su dozvolila postojanje produžetka zapadnog kanala. U poslednjim istraživanjima pećinske faune, otkrivene su posebne vrste nepigmentisanih stonoga, koje su za nauku nepoznata vrsta.

Lepotu planine Beljanice dopunjuju kanjoni reke Resave i Kločanice.
Na visinama preko 700 m postoji veliki broj koliba u kojima žive meštani okolnih sela, koji prave sir izuzetnog kvaliteta.
Vršni deo planine čine pašnjaci. Sam vrh (1.339 metara) je stenovit, zbog čije se beline, iznad padina prekrivenih bukovim i hrastovim šumama, pretpostavlja da je planina dobila ime. Na južnoj padini planine nalazi se vodopad Veliki buk.
(Preuzeto Iz Vikipedije, slobodne enciklopedije)

Polazak sa ugla Sarajevske I Drinske,u 6h,dodjite desetak min ranije da bi krenuli na vreme.Putujemo autoputem od Beograda prema Nišu,isključujemo se kod Markovca i preko Svilajnca i Despotovca ,Vodne stizemo do naše početne tačke,planinarski dom Suvaja.Usput pravimo kraću pauzu za kafu,čaj,doručak i druge potrebe. Planirano vreme početka akcije je izmedju 9 i 9:30h.Od doma Suvaja krećemo lagano na uspon,staza je kombinovana,kolski put i šumsko livadske staze. Vrh Beljanice je na 1339mnv,i jedan je od najrasprostranjenijih vrhova u Srbiji odakle se pruža veličanstven pogled na većí deo centralne Srbije. Krećemo sa oko 350mnv tako da imamo visinsku razliku od oko 1000mnv. Staza zahteva odredjenu fizičku kondiciju i spremnost,srednje je težine i prolazi se za oko 8 sati sa pauzama i odmaranjima.Najteža deonica je na završnom usponu prilikom ulaska u bukovu šumu,prilično strmo ali ne I previše dugačko. Provešćemo na vrhu bar 1 sat za odmor,uživanje u pogledu na okolinu,slikanje ako vremenski uslovi to dozvole.Jedan deo staze se preklapa i u usponu i silasku.Dužina staze je oko 16-17km.Završetak akcije je kod vodopada Veliki Buk, izvora Lisine gde možemo posle slikanja i presvlačenja svratiti u neki od obližnjih restorana na ručak i oporavak pre polaska za Beograd.Završetak akcije izmedju 18-19h.Polazak za Beograd oko 20h.Stižemo oko 22:30-23:h.

Oprema standardno za planinarske akcije(gojzerice,ranac,štapovi,kamašne,kabanica,čeona lampa,odeća prilagodjena vremenskim uslovima,presvlaka,hrana iz ranca,voda...)

Cena akcije: 1700 din,16-21 prijavljenih,doplata od 200 din za manji broj prijavljenih od 16.

Napomena:

Od skora je najavljeno plaćanje nadoknade za posetu vodopadu I izvoru sa okolinom.Da li se plaća I poseta Beljanici za sada je nejasno,I gde se uopšte plaća taksa tako da ćemo se uveriti na licu mesta.

Planinski vodič:Gojko Simeunović

Prijave na sastancima kluba četvrtkom od 18-20h,kafić Tropical heat na Adi Savska strana 1,7km od rampe ili svim sredstvima komunikacije uz obaveznu avansnu uplatu radi sigurne rezervacije u kešu ili na račun. U slučaju odustajnja potrebno je naći zamenu, u suprotnom novac neće biti vraćen.

Gojko Simeunović tel:060 385 42 38 gojko.simeunovic@gmail.com  Nela Šener: 064 20 41 444

Slika Slika
Slika