Loading...

Crna reka-kanjon-Podbukovi-etno Obradovići

25.08.2019.

Slika

Kanjon Crne reke se nalazi na planini Maljen, u blizini poznatog odmarališta Divčibare, kod Valjeva, u zapadnoj Srbiji. Crna reka predstavlja jedan od bisera planine Maljen, a njen kanjon je zaštićen kao prirodni rezervat. Do kanjona Crne reke se stiže preko Divčibara, odakle se ide obeleženom pešačkom stazom, preko Stražare i Ljutog krša, sa koga se pruža fenomenalan pogled na Valjevske planine. Vodotok Crne reke je dugačak oko 8 km i na njoj se nalaze dva vodopada. U okruženju kanjona se nalaze još četiri rezervata prirode. To su Čalački potok, Zabalac i Vražji vir. Područje Divčibara je prekriveno četinarskim i listopadnim šumama. Od četinarskih vrsta zastupljeni su beli, crni bor, jele, smrča, kleka i planinarski bor, a od listopadnih bukva i breza, beli jasen, hrast, cer.

Polazak sa ugla Sarajevske I Drinske u 6h. Dodjite desetak min ranije da bi pošli na vreme.
Putujemo Ibarskom magistralom do Mionice I Divčibara. U Mionici pravimo pauzu od 30 min za kafu,doručak I ostale potrebe.

Na Divčibare stižemo oko 9h - 9 i 30 gde preko kampa Breza,vikend naselja i Ljutog krša (izvanredan vidikovac) započinjemo naše spuštanje prema kanjonu Crne reke. Nešto strmiji spust sa Ljutog krša do ulaska u kanjon. Potreban je oprez I spretnost prilikom spuštanja.

Slika

Kretanje kroz kanjon podrazumeva biranje najlakših i najbezopasnijih prolaza. Sve ostale opcije adrenalinskog skakutanja po kamenju i veranja po mokrim stenama su za one iskusnije i spretnije. Kamenje u rečnom koritu je uvek zamka i bezbedno je samo ako je suvo. Mokar kamen je uvek opasnost jer je klizav. Čak i ako je suv a gazi se mokrom cipelom takođe postoji mogućnost za klizanje. Naša varijanta prolaska kroz kanjon je zamišljena da bude što bezbednija i pravo uživanje sa kupanjem na nekoliko dovoljno dubokih mesta ako bude toplo i sunčano.

Ukupna dužina staze je oko 12km, kanjonski 8-9km,stazu prelazimo za 7-8 h. Staza nije preterano teška i zahtevna ali podrazumeva dosta spretnosti i opreza prilikom svakog koraka da ne bi došlo do pada i povređivanja. Kada se jednom uđe u kanjon nema vraćanja nazad, ide se do kraja. Nemojte se prijavljivati ako se ne osećate dovoljno spremni za ovakvu avanturu.

Poneti dovoljno vode za piće, minimum 2l.
Na kraju kanjona postoji izvor pijaće vode. Akciju završavamo oko 17-18 časova u etno domaćinstvu porodice Obradović gde ce nas čekati ručak i piće po zelji.


Slika

Ručak u etno domaćinstvu nije uračunat u cenu i za one koji žele moraju unapred potvrditi da bi mogli da rezervišemo.
Inače Obradovići su odlični domaćini, gostoprimstvo i hrana su veoma dobri.
Cena za ručak je 500din.
Ako ima nekih specifičnih zahteva sto se tiče hrane,potrebno je unapred naglasiti.

Oprema koju treba poneti: Ranac sa nešto hrane, voda, odeća primerena vremenu, kupaći, odgovarajuća obuća za što bezbedniji prolazak kroz kanjon, eventualno presvlaka ako neko neplanirano završi obučen u vodi, lična dokumenta, novac, planinarske knjižice.

Povratak u Beograd se očekije oko 22h-23h u zavisnosti od gužve na ulasku u Beograd.

Cena akcije : 1400din,za 16-21 učesnika,doplata od 200 din za manji broj učesnika od 15.

Prijave na telefone:
Planinski vodič : Gojko Simeunović - 060/385-42-38
Nela Šener - 064/20-41-444
Sigurno mesto rezervišete uplatom akontacije na sastancima kluba četvrtkom od 18h-2oh,kafić Tropical Heat na Adi,Savska strana 1,7km od rampe, ili uplatom na tekući račun. U slučaju odustajanja potrebno je naći zamenu ,u suprotnom novac neće biti vraćen.

NAPOMENA:

Svaki učesnik koji nije bio na ovakvoj akciji je obavezan da dodje na sastanak kluba pre akcije da bi se upoznali i kroz razgovor procenili da li je u stanju da prodje kroz kanjon. Ovo je neophodno da ne bi došli u nezgodnu situaciju da na početku ili na pola kanjona shvatite da ne možete dalje. Bezbednost učesnika je na prvom mestu na svakoj akciji.

Slika Slika Slika Slika