Loading...

NP Djerdap-Miroč-Veliki Štrbac

08.09.2019.

Djerdap

Miroč-planina, toliko puta opevana u narodnim pesmama o Kraljeviću Marku, nalazi se u Nacionalnom parku Đerdap. Njen najviši vrh je Veliki Štrbac (768 m), a drugi po visini vrh zove se Mali Štrbac (626 m).

Polazak je u 6h sa ugla Sarajevske I Drinske.Dodjite desetak min ranije da bi pošli na vreme.Da bismo stigli do Miroča, autoputem se vozimo do Požarevca, gde se isključujemo prema Velikom Gradištu. Slede Golubac, Lepenski Vir, Donji Milanovac i selo Golubinje. Pauza za kafu I dorucak u Golupcu u trajanju od 30-45 min.Malo posle Golubinja, sa desne strane magistrale, ugledaćemo prostrani parking sa česmom. Odatle počinju pešačke ture ka vrhovima Miroča. Od Beograda do česme ima oko 230 km, tj., oko 3 sata vožnje.Na oko 500 metara dalje je rampa I pocetak markirane staze.Na 355 m.n.v., nalazi se prvi vidikovac, od ukupno tri. Sa ovog mesta je odličan pogled na Mali i Veliki kazan, kao i na najviši vrh Miroča, Veliki Štrbac (768 m). Sa sva tri vidikovca pruža se fenomenalan pogled na Dunav i njegov najdublji i najuži deo, Veliki i Mali Kazan. Na ovom delu, Dunav je ujedno najdublji (90 m) i najuži (150 m) u čitavom svom toku, od Švarcvalda do Crnog mora. Najširi deo Dunava (6000 m) nalazi se kod Golupca. Inače, Đerdap je najveća klisura u Evropi, sa dužinom od oko 100 km. Đerdap je još poznat i pod imenom „Gvozdena vrata“.Deset km uzvodno od grada Tekije, nalazi se Trajanova tabla (tabula Traiana). Ova tabla je latinski natpis uklesan na steni iznad Đerdapske klisure. Posvećena je rimskom caru Trajanu. Nastala je između 100. i 103. godine nove ere. Zbog izgradnje hidroelektrane „Đerdap“, Trajanova tabla trebalo je da bude potopljena. Ipak, odlučeno je da se ona sačuva. U periodu od 1967-1969 godine, tabla je isečena i postavljena 21 metar više, tako da bude vidljiva sa reke. Krecemo dalje i vrlo brzo izlazimo na proplanak, na mestu „Ploče“, gde se nalazi par objekata koji pripadaju NP „Đerdap“.Odavde se račvaju dva puta, desno za Veliki Štrbac, levo za Mali Štrbac. Mi idemo desno putem prema Velikom Štrpcu.Od Ploča, nakon 75 minuta uspona kroz šumu, dolazimo do lepog vidikovca blizu Velikog Štrpca.Sa Velikog Štrpca posle odmora I pauze od 30-45 min za slikanje I okrepljenje krecemo spust drugim putem preko vidikovca Mali prilaz.Staza ide delimicno kroz sumu,zatim pored par napustenih starih kuća I posle vidikovca dolazi najstrmiji deo uske stazice kroz šumu kojom se spuštamo na magistralu u blizini česme,naše polazne tačke. Ukupan uspon traje oko 3-3,5 sati I spust takodje isto,uz zadržavanja dodatno sat vremena.Tura je sasvim solidna, nije pretarno naporna, iako ima da se pešači 15 km uz savladavanje visinske razlike od oko 700 m. Pogled sa Velikog Štrpca na Dunav jedinstven je u Evropi,I srećan sam što je baš Srbiji pripala ova nesvakidašnja lepota.Akciju završavamo oko 17-18h,ulazimo u mini bus I krećemo ka Beogradu uz usputno zadržavanje u Golubcu od oko 1 sat za okrepljenje I ručak u restoranu. Povratak do 23h.

Djerdap

Oprema za akciju standardno za planinarske akcije,prilagodjena vremenskim prilikama,hrana iz ranca,voda.Na stazi je moguce dopuniti zalihe vode na dva mesta

Cena akcije:2300 din za 16-21 učesnika,2500 din za manji broj učesnika

U cenu nisu uračunate ulaznice za nacionalni park Djerdap.

Prijave na sastancima kluba četvrtkom od 18-20h,kafić Tropical heat na Adi Savska strana 1,7km od rampe ili svim sredstvima komunikacije uz obaveznu avansnu uplatu radi sigurne rezervacije u kešu ili na račun. U slučaju odustajnja potrebno je naći zamenu, u suprotnom novac neće biti vraćen.

Gojko Simeunović tel:060 385 42 38 gojko.simeunovic@gmail.com  Nela Šener: 064 20 41 444


Slika Slika