Loading...

Uspon na Tupižnicu-In honor of my donor

21.09.2019.

Slika

Iz velike ljubavi prema prirodi i planinarenju, godinu dana nakon transplantacije pluća u Beču, Sandra Živković (26) organizovala je planinarski uspon u čast svog donora pod nazivom "IN HONOR OF MY DONOR" na Tupižnici, kod Knjaževca, Te 2014. godine sa Sandrom su se popeli najbliži prijatelji i poznanici, a onda je odlučila da ova priča preraste u nešto ozbiljnije, s obzirom na predrasude i starhove koje ljudi imaju o zaveštanju organa. Od 2015. godine posetioci ove planinarske akcije imaju prilike da, pre nego što krenu sa planinarenjem, čuju ukratko životnu priču osobe koja je imala transplantaciju nekog organa, a potom i predstavnika Ministarstva zdravlja. Ove godine akcija će se održati 6. put.

Nijedno planinarenje nije „obično“, ali ovo se, na neki način, razlikuje od drugih. Ovaj planinarski uspon organizovan je u čast osobe čijim plućima Sandra diše, a pored toga ima i edukativni i humanitarni karakter. Edukativni – jer ćete saznati o mogućnostima transplantacije i dobrovoljnog zaveštanja organa, i cističnoj fibrozi za koju je retko ko čuo, a koju u svetu ima oko 70 000 ljudi. Humanitarni– jer će sav prihod od prodatih majica sa logoom uspona biti uplaćen udruženju za cističnu fibrozu, bolesti koju Sandra ima od rođenja i zbog koje je imala transplantaciju pluća.

Planinarski uspon „IN HONOR OF MY DONOR“ organizuju udruženje „BUK“ i PD „Babin zub“ iz Knjaževca i "Udruženje za pomoć i podršku osobama sa cističnom fibrozom Srbije" iz Beograda, a akciju podržavaju i Ministarstvo zdravlja i RTS kroz kampanju „Produži život“.

Tupiznica

Pozivamo Vas da zajedno odamo počast osobi čijim plućima Sandra diše i na taj način širimo svest o značaju zaveštanja organa.

Plan i program - Subota 21.09.2019. godine:

 • 08:00 – 09:00 Okupljanje i prijava učesnika kod Doma kulture u Bučju (vidi na mapi)
 • 09:00 Pozdravna reč domaćina
 • 09:15 Govor o značaju zaveštanja organa i potpisivanja donorskih kartica – nadležni lekar u ime Ministarstva zdravlja
 • 09:30 Govor transplantirane osobe
 • 09:45 Polazak na akciju
 • 09:55 Paljenje sveća u crkvi Sv. Ilije u čast Sandrinog donora (po želji) na putu ka Tupižnici i nastavak kretanja ka vrhu
 • 16:00 – 17:00 Povratak učesnika i podela ručka. Nakon ručka dodela zahvalnice društvima, klubovima, udruženjima i pojedincima. Zatvaranje akcije.

Dobro došli!

Tupiznica

Polazak prevozom u 05.30h sa ugla Sarajevske i Drinske (kod Mostarske petlje).
Putovanje pravcem : Beograd – Paraćin – Boljevac- s.Bučje.
Usputna pauza na nekoj od pumpi na pola puta od Beograda
Polazak na uspon iz sela Bučje u 09.45h.
Kretanje markiranom stazom do vrha Tupižnice i nazad drugom stranom.
16.00 - 19.00h –Povratak učesnika, ručak i druženje ( poneti porciju i pribor za jelo),podela zahvalnica
19.00 - 20.00h – Povratak za Beograd.
Dolazak u Beograd do 23h.

Cena akcije:1900,00 dinara za prevoz kombijem 21 mesto ili 2.200,00 za kombi od 9 mesta.Ukoliko bude više od 40 prijavljenih ići će se velikim busom I cena će biti niža.

Oprema:

Standardna za hiking akcije. Duboke planinarske cipele sa Vibram đonom . Adekvatna planinarska odeća. Ranac do 40l sa neophodnom planinarskom opremom za jednodnevnu akciju. Planinarski štapovi. Posuda sa vodom minimum 2l.Ima jedan izvor vode kod crkve u selu Bučje. Hrana po izboru iz ranca.

 • Planina: Tupižnica
 • Najviši vrh: Glogovački kamen 1162 m
 • Dužina treka: 13.900m
 • Visinska razlika : Uspona i spuštanja oko 1.500m
 • Težina: Umereno teška tura: - 5 od 10.
 • Vreme pešačenja sa pauzama : 6-7h
 • Polazna tačka: selo Bučje.

Prijave na sastancima kluba četvrtkom od 18-20h,kafić Tropical heat na Adi Savska strana 1,7km od rampe ili svim sredstvima komunikacije uz obaveznu avansnu uplatu radi sigurne rezervacije u kešu ili na račun. U slučaju odustajnja potrebno je naći zamenu, u suprotnom novac neće biti vraćen.

Gojko Simeunović tel:060 385 42 38 gojko.simeunovic@gmail.com  Nela Šener: 064 20 41 444