Loading...

POVLEN U BOJAMA JESENI

27.10.2019.

Povlen

Povlen, sa svoja tri vrha, predstavlja pravu poslasticu za planinare. U jesen je obučen u divne haljine raskošnih boja koje nikoga ne mogu ostaviti ravnodušnim. Neobično je što najviši vrh nosi naziv Mali, a najmanji Veliki Povlen. Do njega se dolazi ibarskom magistralom, preko Valjeva (oko 100 km) ) i onda još 30 km ka prevoju Debelo Brdo. Prati se putokaz za Bajinu Baštu. Na putu ka prevoju, prolazi se pored brane Rovni i kroz selo Poćutu. Na tom putu, nekih 7 km od Valjeva, nalazi se manastir Jovanje

Na prevoju Debelo Brdo nalaze se tabla i spomenik Živanu Đurđeviću koga su četnici, u Drugom svetskom ratu, živog ispekli na ražnju. Levo od table i spomenika počinje markirana makadamska staza ka Povlenu.

Polazak sa parkinga ugao Sarajevske i Drinske u 7h. Dodjite desetak min ranije da bi krenuli na vreme. Putujemo Ibarskom magistralom do Valjeva gde pravimo pauzu od 45 min za kafu,doručak,centar kod Tešnjara ili kafana Platani. Nastavljamo dalje oko 9h prema Bajinoj bašti i Debelom brdu odakle i kreće naša pešačka tura.Odatle krećemo markiranom stazom makadamom prema Velikom Povlenu koji je suprotno nazivu najniži,1271m/nv. Zatim sledi Srednji sa 1301 m/nv i Mali koji je i najviši,1347m/nv. Na svakom vrhu ćemo se zadržati oko 30 min ,a na Malom Povlenu do sat za uživanje u pogledu i slikanje,okrepljenje. Staza je kružna,ne preterano zahtevna i teška,oko 15km,I oko 500m/nv sa povremenim naizmeničnim penjanjem i spuštanjem,a ako nas vreme posluži imaćemo i predivne pejzaže,vidike, brda,pašnjaka i šuma na sve strane. Na početku će biti par kuća gde se može kupiti kvalitetan sir i kajmak. Akciju završavamo oko 17h. Vraćamo se prema Valjevu,a predvidjeno je svraćanje u kafanu Platani ili Lovački dom kod Valjeva. Povratak za Beograd je oko 20h preko Valjeva i Ibarskom magistralom. Planirano vreme dolaska za Beograd je oko 22h-22 i 30h u zavisnosti od gužve na Ibarskoj magistrali.

Povlen

Vodič:
Gojko Simeunović tel:060 385 42 38 gojko.simeunovic@gmail.com

Oprema- prilagodjena vremenskim uslovima,standardno za planinarenje, hrana i voda iz ranca.

Cena akcije: 1400 din za 16-21 učesnika,doplata od 200 din za manji broj učesnika.

Prijave svim vidovima komunikacije uz obaveznu uplatu akontacije na račun ili u kešu. U slučaju otkazivanja potrebno je naći zamenu,u suprotnom se uplata ne vraća..

U periodu od 25.09-06.10.zbog odlaska na akciju koja je ujedno i godišnji odmor Grčka-Lefkada kontakt I prijave preko maila,vibera,mesingera...u večernjim časovima.

Povlen Povlen
Povlen Povlen
Povlen