Loading...

Homoljske planine-uspon na Sumorovac-banja Ždrelo

20.01.2019.

Slika

Plan akcije:

Polazak sa ugla Sarajevske i Drinske, u 6h.Dođite 10-ak minuta ranije kako bismo krenuli na vreme. Idemo autoputem do skretanja za Požarevac,odakle nastavljamo prema Petrovcu na Mlavi i našem odredištu.

Svratićemo u pčelarsko domaćinstvo Karadžić da se snabdemo medom i drugim lekovitim proizvodima. Tradicionalno ljubazni domaćini će nas poslužiti sa čajem, kafom, rakijicom. U nastavku putujemo do Petrovca na Mlavi i pravimo kratku pauzu za doručak I toalet, opciono sve to u etno restoranu vrata Homolja.

Idemo do startne pozicije u selu Ždrelo kod izvidjačkog doma. Grupa koja ne bude želela da ide na planinarenje ostaje u termalnom kompleksu Ždrelo na kupanju,a grupa koja ide na planinarenje polazi kombijem do obližnjeg sela ždrelo odakle se kreće na pesačku turu ka Sumorovcu,jednom od vrhova Homolja 912 mnv,visinska razlika oko 750m.

Planirano vreme polaska je 10 h.Dužina staze u jednom pravcu je ukupno oko 7,5km,i srednje je zahtevna i potrebna je malo bolja fizička pripremljenost. Izlazak do vrha je planiran oko 12 i 30 do 13h,sa usputnim pauzama po potrebi. Povratak je istim putem, opciono kružno do manastira Reskovica i dalje istim putem.

Ukupna dužina je oko 15km,prolazi se pored manastira Reskovica i istoimenog izvora. Planirano vreme završetka pešacke ture je oko 16h. Kombijem se prebacujemo do kompleksa Ždrelo i pridružujemo grupi kupača i oporavku umornih nam nogu. Sledi opuštanje do 19h. Večera u obližnjem etno restoranu Vrata Homolja. Polazak za Beograd oko 20h I 30min,a stižemo oko 22 I 30 do 23h najkasnije.

Slika

Oprema ,standardno za zimske uslove( planinarske cipele, ranac,kapa i rukavice,štapovi , kamašne. ..)Hrana u toku dana iz ranca,poneti dovoljno vode.. Potrebna je zaštita od vetra, eventualnih padavina i presvlaka. Obavezno poneti opremu za kupanje!

Cena akcije je1500din za 16 I više učesnika, 1700din za manji broj učesnika.
Cena ulaznice za bazen-grupna 400 dinara, za manje od deset ljudi 600din.

Prijave svim vidovima komunikacije I na sastancima kluba četvrtkom od 18-20h, kafić Tropical Heat na Adi Ciganliji, Savska strana, 1,7km od rampe uz uplatu akontacije u kešu ili na račun radi sigurne rezervacije.

Planinski vodič: Gojko Simeunovic 060 3854238 Email
Slika Slika
Slika Slika
Slika Slika
Slika Slika
Slika Slika