Loading...

Pohod na Pjenovac-Javor planina-Poseta Sarajevu

01.02.-03.02.2019.

Slika

Akcija će se održati u periodu od 01.02-03.02.2018 god. Polazak je u petak u 13h ugao Sarajevske i Drinske. Putujemo preko Loznice, Zvornika, Vlasenice, Han Pijeska i Sokolca do Sarajeva.Planirano vreme dolaska u Sarajevo je oko 19h,smeštaj u apartmanu u zavisnosti od broja prijavljenih učesnika. Slobodno vreme za večernji izlazak po želji. Smeštaj se nalazi u blizini Bas Carsije.

Ustajanje u 8h ujutro ,apartman se mora napustiti do 11h.Planiran je grupni ili pojedinacni obilazak Sarajeva uz konzumiranje domaćih specijaliteta.

Slika

Planirano vreme polaska za Vlasenicu je 15h.Prijave učesnika i smeštaj do 19h.

Još pre prvog svetskog rata Austrougari su utvrdili da na Javor planini u Bosni ima najviše kiseonika i ozona u celoj carevini pa su planirali da tu grade carski dvorac, ali ih je u tome omeo rat. Zato je kralj Aleskandar I Karadjordjević, ostvario njihov naum i posle prvog rata, u Han Pijesku, podigao svoj dvorac. I danas, Javor je pun sećanja na vreme boravka, šetnje i lov kralja i njegove porodice u ovim krajevima, kroz nazive Kraljev dvorac, Kraljeva gora, Kraljevo polje.

Ovo je tradicionalna manifestacija koja se odrzava od 70-ih godina prošlog veka. Organizator je planinarsko-ekološko društvo „ACER“ iz Vlasenice, uz podršku Turističke organizacije opštine Vlasenica.

Poslednjih godina ovaj pohod spada u najmasovnije manifestacije ovog tipa u BiH.Manifestacija počinje u subotu dočekom planinara iz drugih gradova i država u okruženju. U večernjim časovima se organizuje “Planinarsko veče” uz adekvatan zabavni program,planinarska žurka,živa muzika. Pohod je na programu u nedelju a manifestacija se zatvara zajedničkim ručkom i dodelom diploma u popodnevnim časovima.

Nedelja u 8h okupljanje planinara ispred hotela "Panorama" i prevoz planinara autobusima do pećine,oko 20 min vožnje,odakle i počinje akcija. Oko 8:30h otvaranje pohoda i pešačenje preko najlepših delova Javor planine.Ići će se preko Debelog brda,Igrišta,Podkozlovače,pored reke Bijesnice,preko Mrkova,do manastira Pjenovac. Staza je dugačka 17 km i nije preterano zahtevna.Dolazak u Pjenovac izmedju 14h i 15h.Ručak za sve učesnike je ispred manastira Pjenovac. Na stazi imamo punktove sa čajem,kuvanim vinom,rakijom koje nam obezbedjuju ljubazni domaćini. Povratak u Vlasenicu se očekuje oko 16-16 i 30h,odakle dalje idemo našim prevozom nazad istim putem kao pri dolasku. Očekivano vreme dolaska u Beograd je 23h.Ako bude dovoljno vremena i interesovanja svratićemo i u Bogatić na bazen sa termalnom vodom da upotpunimo izlet.

CENA AKCIJE :55€

Cena obuhvata troškove prevoza,organizacije i vodjenja akcije,prenoćište u apartmanu u Sarajevu,prenoćište u hotelu u Vlasenici,boravišne takse i participaciju za ručak u Pijenovcu. Broj mesta je ograničen na 9 ucesnika.

Oprema, standardno za zimske uslove( planinarske cipele, ranac,kapa i rukavice,štapovi , kamašne. ..)Hrana u toku dana iz ranca,poneti dovoljno vode.. Potrebna je zaštita od vetra ,eventualnih padavina i presvlaka. Obavezno poneti opremu za kupanje!

Planinski vodič: Gojko Simeunović tel:0603854238 gojko.simeunovic@gmail.com
Nela Šener 064 20 41 444
Prijave svim vidovima komunikacije I na sastancima kluba četvrtkom od 18-20h,kafić Tropical Heat na Adi Ciganliji ,Savska strana,1,7km od rampe uz uplatu akontacije u kešu ili na račun radi sigurne rezervacije.

Slika Slika Slika Slika