Loading...

Zimski uspon na Trem-Suva planina

23.02.2019.

Slika

Suva planina je jedina planina u Srbiji,koja je nastala usled pomeranja tektonskih ploča,a ne kao posledica vulkanskih aktivnosti.Zato je Jovan Cvijić,svojevremeno Suvu planinu nazvao "Alpi juga Srbije".Najveći deo Suve planine obuhvata potkovičasti greben kojim se proteže staza 18-og zimskog uspona na Trem.

Staza nas u početku vodi asfaltnim putem kroz sela Donja i Gornja Studena,zatim prečicom pored izvora i ponovo asfaltnim putem do Bojaninih voda .Voda sa izvora po kome je lokalitet dobio naziv po organoleptičkim svojstvima druga je u Evropi.Nadalje staza vodi makadamskim putem do skretanja uzbrdo kod Ljubine česme na stazu zvanu "Kraljev put".Izlaskom iz šume na prevoj Devojački grob(1311m/nv) između Trema i Sokolovog kamena uočiće se sva raskošna lepota Suve planine i bliže okoline.

Dalji hod grebenom do Trema predstavlja najlepši i najopasniji deo staze.Snežni nanosi mogu da formiraju strehe od po nekoliko metara.Zbog dubokog ponora ispod njih treba izbegavati bilo kakvo približavanje ivici grebena.

Dolaskom na Trem (1810m/nv),ako vremenski uslovi dozvole ,pružiće se predivan pogled na daleke planinske masive Rtnja,Stare planine i Kopaonika,kao i bliže Ozrena.Vidliča.Čemernika.Vidojevice i Jastrebca.

Prijave učesnika vršiće se u domu kulture u Donjoj Studeni.Po preuzimanju učesničke knjižice,svako može da se opredeli za deo staze koji mu najviše odgovara ili za prelazak celokupne staze dužine 23km.

Slika

Cela staza :22,8km-6sati i 20min hoda G.Studena-Bojanine vode-Devojački grob-Trem-Devojački grob-Bojanine vode-G.Studena G.Studena-Bojanine vode -G.Studena 8.32km G.Studena -Devojački grob-G.Studena 16,9km Bojanine vode-Devojački grob -Bojanine vode 8.48km Bojanine vode-Trem-Bojanine vode14,4km

Akcija spada u teže I zahtevnije u zimskim uslovima zbog mogućeg snega I leda na stazi

Polazimo sa ugla Sarajevske i Drinske u 5 h.Putujemo autoputem Beograd -Niš,uz usputnu kraću pauzu po potrebi.Prijave za akciju su od 7:30-8.00h.Ako bude moguće izaći ćemo kombijem do Bojanine vode i skratiti asfaltni deo staze. Povratak do prevoza do 17h.Polazak za Beograd oko 17:30 uz usputno stajanje u nekom restoranu. Povratak za Beograd oko 23h.

CENA:2200 din za više od 16 učesnika, za manji broj 2400 din

Po želji ručak u organizaciji domaćina po ceni od 150din. Poneti hranu i vodu iz ranca i standardnu planinarsku opremu za zimske vremenske uslove, presvlaku.

Prijave svim vidovima komunikacije I na sastancima kluba četvrtkom od 18-20h,kafić Tropical Heat na Adi Ciganliji ,Savska strana,1,7km od rampe uz uplatu akontacije u kešu ili na račun radi sigurne rezervacije.

Planinski vodič: Gojko Simeunović tel:0603854238 gojko.simeunovic@gmail.com
Nela Šener: 064 20 41 444

Slika Slika