Loading...

Homoljske planine-Veliki i Mali Vukan-banja Ždrelo

10.03.2019.

Slika

Vukan je jedna od Homoljskih planina koja najviše privlači pažnju planinara sa svoja dva vrha,Veliki i Mali Vukan. U Ždrelu se nalazi moderan spa centar koji se obavezno posećuje nakon silaska s planine. Termalna voda dostiže temperaturu od 40 ºC i neverovatno prija i opušta nakon višesatnog pešačenja. Od Beograda do Ždrela ima oko 150 km.

Između Velikog i Malog Vukana nalazi se jedna jama, čija dubina doseže sve do podnožja planine. Prema predanju, u nju su Vlasi bacali neverne žene i devojke. Postojalo je verovanje da će ženu, ako nije zgrešila, vetar izbaciti nazad! I zaista, ako u jamu bacite sasušenu travu ona će, zbog jakog strujanja vazduha, biti izbačena iz nje. Interesantna priča. Na kraju, kada se sa Vukana spustite umorni i zadovoljni, neizbežno je opuštanje u termalnoj banji Ždrelo.

Polazak je sa ugla Sarajevske i Drinske u 6h,dodjite desetak min ranije da bi krenuli na vreme.

Plan akcije:

Idemo autoputem do skretanja za Požarevac,zaobilazimo grad i odvajamo se na put koji vodi ka skretanju ka Petrovcu. Pauzu cemo napraviti kod domacina pčelara Karadžića u selu Kamenovo ispred Petrovca gde ćemo biti posluženi kafom, čajem, domaćom rakijom I gde cete moći kupiti med, razne vrste domaće rakije(medovača,visnjevača,dunjevača..itd)i ostale pčelarske proizvode.

Slika

Put nastavljamo ka selu Ždrelo.U selu se nalazi manastir Svete Trojice,najmladji manastir Braničevske eparhije,odakle je i početna tačka naše akcije. Po želji obilazimo manastir i počinjemo pešačenje stazom koja vodi obodom sela.Posle 1,5 km stižemo do padina Velikog Vukana gde počinje blag uspon. Prolazimo kroz livade i terene sa niskim rastinjem. Dolazimo do vidikovca 1 odakle se pruža pogled na litice Velikog Vukana i selo Ždrelo. Posle vidikovca ulazimo u šumski deo staze gde nas čeka jedini i ozbiljni uspon na ovoj akciji. Uspon je strm i iziskuje dosta snage, ali naravno nećemo žuriti i pravićemo pauze po potrebi. Posle uspona koji traje oko 2h kroz prelep teren, stižemo pred vrh Veliki Vukan.

Dalje teren postaje pitom,bez strmih delova,ali kamenit. Na vrhu pravimo dužu pauzu za obrok i fotografisanje,a zatim krećemo ka Malom Vukanu. Sledi kratak spust kroz nisko rastinje od pola sata sve do prelepe zimzelene šume. Kroz šumu se nastavlja blagi uspon ka Malom Vukanu u trajanju od 15 min. Posle kratke pauze za fotografisanje krećemo nazad ka šumici i spuštamo se najkraćom stazom ali prilično strmom do manastira odakle smo i krenuli. Spust traje oko 1sat i 15 min.Završetak akcije oko 16h,i vreme za kupanje je do 19h.Posle kupanja u banji idemo u restoran Vrata Homolja da se okrepimo domacim specijalitetima. Visinska razlika je oko 700 metara, kondiciono i tehnicki srednje zahtevna

Oni koji ne zele ići na pesačku turu mogu odmah ujutru ući u kompleks banje Ždrelo I tu provesti dan.

Dužina staze je oko 13 km.Očekivano vreme dolaska u Beograd oko 22-23h.

Slika

Vodič: Gojko Simeunović

1500 dinara.od 15-21 učesnika,1700 dinara 1-14 učesnika.,cena grupne karte za bazen 400 dinara. Minimum deset učesnika za grupnu kartu

Oprema : Gojzerice,štapovi,kamašne,kabanica,slojevita odeća prilagodjena vremenskim uslovima,presvlaka. Hrana i voda iz ranca. Oprema za kupanje.

Planinski vodič: Gojko Simeunović tel:060 385 42 38 gojko.simeunovic@gmail.com
Nela Šener: 064 20 41 444 Prijave svim vidovima komunikacije I na sastancima kluba četvrtkom od 18-20h,kafić Tropical Heat na Adi Ciganliji ,Savska strana,1,7km od rampe uz uplatu akontacije u kešu ili na račun radi sigurne rezervacije.Slika